Aranyérmet szerzett csapatunk Szingapúrban

Aranyérmet szerzett csapatunk Szingapúrban

Az idén 30. alkalommal megrendezett Ifjú Fizikusok Nemzetközi Versenyén (eredetileg: International Young Physicists´ Tournament, röviden: IYPT) a magyar csapat az aranyérmet jelentő 4. helyezést érte el a Szingapúrban. Az egész éves felkészülés sikeres lezárása mellett, sikerült érdekes élményekkel gazdagodni az ázsiai miniállamban.

A magyar csapat felkészülését idén is az ELTE TTK Anyagfizikai Tanszék két adjunktusa, Ispánovity Péter Dusán és Jenei Péter, valamint Asbóth János kutató, korábbi aranyérmes IYPT versenyző, valamint Boross Péter, Széchenyi Gábor doktoranduszok és Hömöstrei Mihály fizikatanár segítették. A magyar résztvevők a „Gee-Haw Whammy Diddle”, a „Gyors lánc“, a ,,Metronóm szinkonizálás”, a “Rezonáló poharak”, a „Lufi légkürt” és a döntőben a „Labda a csőben” című problémákat mutattatták be a zsűrinek és az ellenfél csapatoknak.

A verseny melletti programok idén sem maradhattak el, sőt a csapat még maradt is pár napot, hogy jobban megismerhesse Szingapúrt.  Természetesen megnéztük Szingapúr nevezetességeit, mint pl. Merlion-szökőkutat vagy a Garden by the Bay-t. Egész napos szórakozást jelentettek még az Universal Studios nevű élmény park, a szingapúri Állatkert vagy a tengerparti fürdőzés is. Versenyen kívüli legnagyobb teljesítményünk pedig talán az volt, amikor az egész csapat bátran kipróbálta a helyi ételkülönlegességet, a duriános fagyit – melynek leginkább foghagymás fasírtra emlékeztető íze volt.

A 2017-os aranyérmes magyar IYPT csapat tagjai:

Bánóczki Tímea (Német Nemzetiségi Gimn., Budapest, 12 oszt. felvételt nyert: BME mechatronika szak);

Varga-Umbrich Eszter (Pápai Református Kollégium Gimn., Pápa, 11. oszt.);

Nagy Balázs Norbert (Német Nemzetiségi Gimn., Budapest, 12 oszt. felvételt nyert: BME mechatronika szak);

Svastits Áron (Piarista Gimnázium, Budapest, 12. oszt., felvételt nyert: BME – mechatronika szak);

Szakály Marcell (Fazekas Mihály Gimnázium, Budapest, 11. oszt.)