Versenyfelhívás
a 2017-es
Ifjú Fizikusok Nemzetközi Versenyének
(International Young Physicists' Tournament, IYPT)
magyarországi fordulójára.


Szeretettel várjuk minden - a fizika iránt érdeklődő, angolból is ügyes - középiskolás diák jelentkezését egy izgalmas és modern kihívásokat nyújtó versenyre. A Fizika Világbajnokságnak is nevezett IYPT közel 30 ország csapatának nyújt lehetőséget, hogy összemérjék tudásukat, rátermettségüket és kommunikációs készségüket 17 előre megadott, ún. nyílt végű fizikai problémán keresztül.

Az IYPT a XXI. század kihívásainak megfelelő készségeket vár el az indulóktól: nem csak a fizikában kell jártasnak lenni, hanem az eredményeket prezentálni és megvédeni is tudni kell! A résztvevő diákok a versenyt megelőzően elvégzett fizikai méréseiket és kutatásaikat egy angol nyelven előadott - tudományos prezentáció formájában mutatják be két rivális csapatnak. A másik két csapat közül az egyik megvizsgálja az előadás fizikai tartalmát egy kulturált vita formájában, a másik pedig komplex értékelést ad az elhangzottakról. A három csapat teljesítményét fizikusokból és fizikatanárokból álló nemzetközi zsűri bírálja el.

Az IYPT verseny magyarországi első fordulójára (HYPT) az hypt.elte.hu oldalon való regisztráció határideje:

2016. október 24. éjfél.

A jelentkező diákoknak egy kiválasztott problémáról 2016. november 21-ig kell elküldeni egy magyar nyelvű dolgozatot. Ezen dolgozatok alapján a legjobb beküldők az ELTE TTK-án december közepén megrendezésre kerülő szóbeli fordulón vehetnek részt. Az induló diákoknak itt az általuk kidolgozott feladat angol nyelvű bemutatásában kell összevetniük tudásukat.

A verseny és a felkészülés minél jobb bemutatása céljából nyílt napot tartunk az ELTE Anyagfizikai Tanszékén október 15-én, ahol találkozni lehet korábbi évek versenyzőivel és a felkészítő tanárokkal is. A nyílt napra az hypt.elte.hu oldalon lehet jelentkezni október 13-ig

A decemberben kiválasztott 10 diák az ELTE TTK Anyagfizikai Tanszékén végezheti a további felkészüléshez szükséges kutatásait. A felkészülés során nyújtott teljesítmény alapján 5 diák indulhat az osztrák AYPT versenyen, az 5 legjobb diák pedig bekerül a Szingapúrban megrendezésre kerülő 30. IYPT magyar csapatába.

Jelentkezés, a feladatok szövege és további információk az hypt.elte.hu weboldalon, illetve az email.hypt@gmail.com email címen.

Itt találod a versenyfelhívást PDF formátumban

A verseny szabályai

Itt érhető el az HYPT forgatókönyve, szabályai, pontozása angol nyelven. Hamarosan a magyar verzió is felkerül

Jelentkezés az idei versenyre

Jelentkezni az alábbi linken elérhető formanyomtatvány kitöltésével lehet. A jelentkezési határidő: 2016. október 24. éjfél.

Jelentkezem!

Regisztráció nyílt napra

2016. október 15-én 15 órai kezdettel nyílt napot tartunk az ELTE TTK-n, ahol megismerkedhettek a versennyel, korábbi csapattagokkal, a felkészítő csapattal és a laborokkal, ahol a feladatok részletes kidolgozása zajlik. Regisztrálni az alábbi linken elérhető formanyomtatvány kitöltésével lehet 2016. október 13-án éjfélig.

Regisztrálok!