2018. évi verseny feladatai (magyarul)

Megjelentek a 2018. évi verseny feladatai, a hivatalos verzió angolul elérhető a nemzetközi verseny hivatalos oldalán: itt.

A feladatok nem hivatalos magyar fordítása:

 1. Találd fel magad!
  Készíts egy egyszerű szeizmográfot, amely mechanikus, optikai vagy elektromos úton képes lokális rezgések felerősítésére. Határozd meg a készüléked tipikus válaszgörbéjét és vizsgáld meg a csillapítási állandót befolyásoló paramétereket. Milyen maximális erősítést tudsz elérni?
 2. Színváltó porok
  Ha egy színes anyagot porrá őrlünk, bizonyos esetben a kapott por eltérhet színében az eredeti anyagtól. Vizsgáld meg hogyan befolyásolja az őrlés finomsága a látszólagos színt!
 3. Táncoló érme
  Helyezz egy érmét egy erősen lehűtött palack szájára. Egy idő múlva hangot hallhatsz, és az érme elkezd mozogni. Magyarázd meg a jelenséget, és vizsgáld meg a táncot befolyásoló paramétereket!
 4. Hérón szökőkútja
  Építs egy Hérón-szökőkutat és magyarázd meg hogyan működik. Vizsgáld meg hogy a releváns paraméterek hogyan befolyásolják a vízoszlop magasságát.
 5. Ugráló szívószál
  Amikor egy szívószálat buborékos folyadékba helyezünk, felemelkedhet és bizonyos esetben át is bukhat a pohár szélén. Vizsgáld és magyarázd meg a szívószál mozgását, és állapítsd meg milyen körülmények között dőlhet el a szívószál.
 6. Mozgó gyűrűk
  Egy olajozott vízszintes henger egyenletes sebességgel forog a tengelye körül. Készíts egy karton gyűrűt úgy, hogy a belső sugara körülbelül kétszer akkora legyen, mint a hengeré. A gyűrű dőlésétől függően mindkét irányban végigmozoghat a hengeren. Vizsgáld meg a jelenséget!
 7. Kúp-kupacok
  Nem ragadós szemcsés anyagokat lehet úgy önteni, hogy egy kúp alakú kupac jöjjön létre. Vizsgáld meg milyen paraméterektől függ a kúp talajjal bezárt szöge!
 8. Csúcsok a hengerben
  Egy vízszintes hengert részben megtöltünk egy viszkózus anyaggal. Amikor a henger tengelye körül forog, érdekes folyadékjelenségeket figyelhetünk meg, a henger falán csúcsos alakok láthatók. Vizsgáld meg a jelenséget!
 9. Gyertya a vízben
  Helyezzünk súlyokat egy gyertyára úgy, hogy még éppen lebegjen a vízen. Ahogy a gyertya ég, előfordulhat, hogy tovább lebeg. Vizsgáld és magyarázd meg a jelenséget!
 10. Tesla szelep
  A Tesla szelep egy állandó geometriájú, passzív, egyirányú szelep. A Tesla szelep egyik irányba sokkal nagyobb ellenállást fejt ki az áramlással szemben, mint a másikban. Készíts egy ilyen eszközt és vizsgáld meg a releváns paramétereit!
 11. Irányváltó inga
  Egy rugalmas rúd egyik végét rögzítsük egy merev állványhoz. Rögzítsük a másik végét egy feszes szállal, hogy kizárjuk a függőleges kitérülését, majd függesszünk rá golyót egy másik fonállal (lásd ábra). A kapott inga a sugár irányú kitérüléseket (a rugalmas rúddal párhuzamosokat) átalakítja oldalirányú mozgássá, és fordítva. Vizsgáld meg a jelenséget!
 12. Curie-pont motor
  Készíts egy saját tengelye körül könnyen forgó nikkel korongot. Helyezz egy mágnest a korong peremének közelébe, majd kezd el melegíteni ugyanezt az oldalt, ekkor a korong forgásba jön. Vizsgáld meg a forgást befolyásoló paramétereket és optimalizáld az eszközt az egyenletes forgás eléréséhez!
 13. Az idő súlya
  Ismert tény, hogy egy homokóra mérleggel mérhető súlya megváltozik amíg a homok folyik. Vizsgáld meg a jelenséget!
 14. Sugárzó lámpás
  Amikor fényképet készítünk egy világító lámpásról éjszaka, a képen megjelenhetnek a lámpás középpontjából kiinduló fénysugarak. Vizsgáld és magyarázd meg a jelenséget!
 15. Buborékfújás
  Amikor egy gyűrűben lévő szappanhártyára fújunk, buborék képződhet. Ekkor a folyadékhártya vagy kipukkad vagy megmarad. Vizsgáld meg, hogy az egy hártyából képződő buborékok száma és tulajdonságai hogyan függenek a releváns paraméterektől!
 16. Hanglebegtetés
  Kis objektumok képesek lebegni akusztikus állóhullámokon. Vizsgád meg a jelenséget! Mennyire tudod manipulálni az objektumokat?
 17. Palack pörgetés
  A „Bottleflip” játék során egy részben töltött műanyag palackot a levegőbe dobunk, úgy, hogy egy bukfenc után egy vízszintes felületen landoljon stabil álló helyzetben. Vizsgáld meg a jelenséget és határozd meg milyen paraméterek mellett lesz a dobás sikeres!

Jó felkészülést kívánunk!