Versenyfelhívás 2018

Versenyfelhívás
a 2018-as
Ifjú Fizikusok Nemzetközi Versenyének
(International Young Physicists’ Tournament, IYPT)
magyarországi válogatójára.

Szeretettel várjuk minden – a fizika iránt érdeklődő, angolból is ügyes – középiskolás diák jelentkezését egy izgalmas és modern kihívásokat nyújtó versenyre. A Fizika Világbajnokságnak is nevezett IYPT közel 30 ország csapatának nyújt lehetőséget, hogy összemérjék tudásukat, rátermettségüket és kommunikációs készségüket 17 előre megadott, ún. nyílt végű fizikai problémán keresztül.

Az IYPT a XXI. század kihívásainak megfelelő készségeket vár el az indulóktól: nem csak a fizikában kell jártasnak lenni, hanem az eredményeket prezentálni és megvédeni is tudni kell! A résztvevő diákok a versenyt megelőzően elvégzett fizikai méréseiket és kutatásaikat egy angol nyelven előadott – tudományos prezentáció formájában mutatják be két rivális csapatnak. A másik két csapat közül az egyik megvizsgálja az előadás fizikai tartalmát egy kulturált vita formájában, a másik pedig komplex értékelést ad az elhangzottakról. A három csapat teljesítményét fizikusokból és fizikatanárokból álló nemzetközi zsűri bírálja el.

Az IYPT verseny magyarországi válogatójára (Hungarian Young Physicists’ Tournament, HYPT) a regisztráció határideje:

2017. október 24. éjfél.

A jelentkező diákoknak egy kiválasztott problémáról 2017. november 24-ig kell elküldeni egy magyar nyelvű dolgozatot. Ezen dolgozatok alapján a legjobb beküldők az ELTE TTK-án december közepén megrendezésre kerülő szóbeli fordulón vehetnek részt. Az induló diákoknak itt az általuk kidolgozott feladat angol nyelvű bemutatásában kell összevetniük tudásukat.

A verseny és a felkészülés minél részletesebb bemutatása céljából a Bay Zoltán Kutatóközpontban (1116 Budapest, Kondorfa utca 1.), a Kutatók Éjszakája keretein belül nyílt napot tartunk szeptember 29-én 16:00-tól, ahol találkozni lehet korábbi évek versenyzőivel és a felkészítő tanárokkal is.

A decemberben kiválasztott 8 diák az ELTE TTK Anyagfizikai Tanszékén végezheti a további felkészüléshez szükséges kutatásait. A felkészülés során nyújtott teljesítmény alapján 3 diák indulhat az osztrák AYPT versenyen, az 5 legjobb diák pedig bekerül a Pekingben megrendezésre kerülő 31. IYPT magyar csapatába.

További információkért ajánljuk honlapunkon a gyakran feltett kérdések és a versenyszabályzat menüpontot, illetve e-mailben is állunk rendelkezésre.